Nieuwslezeres Sacha de Boer heeft lef

Sacha de BoerVorige week maakte Sacha de Boer bekend dat ze begin mei stopt als nieuwslezeres bij het NOS-journaal. Dat sloeg bij velen in als een bom, zij is een gewaardeerde tv-persoonlijkheid. “Ik ga mijn hart volgen”, gaf ze als reden om te stoppen. Als loopbaancoach spitste ik mijn oren! Wat mooi…, wat een lef! Mooi omdat De Boer na 17 jaar nieuws lezen, kiest voor iets anders, iets waar haar hart veel sneller van gaat kloppen. Geen dagelijkse deadlines meer, maar meer tijd voor journalistiek en vooral fotografie. “Slowjournalism” zoals ze het zelf noemt. De Boer gaat straks doen waar ze goed in is en waar haar hart ligt. Ik denk dat meer mensen dat zouden moeten doen. Houdt ons werk ons niet vaak gevangen? Zitten we niet vaak vast aan het geld dat we verdienen? Het gevoel dat we niet weg kunnen, ondanks alles door moeten gaan. En wellicht hebben we het idee dat er voor ons toch geen ander werk is. Vooral in deze crisistijd. Ik zou het vastgeroeste idee graag op lossere schroeven willen zetten. De Boer geeft ons een voorbeeld: het kan anders, volg je hart! Niet zomaar, niet ondoordacht. Wel: voorbereid, wel overwogen. En dan… de stap wagen!
Het dilemma van De Boer, vertelt ze, was niet zo zeer dat ze niet wist óf ze zou stoppen, maar vooral: wanneer stop ik. Elke keer gebeurde er wel iets in het nieuws waardoor ze dacht ‘dat wil ik nog mee maken’, zoals bijvoorbeeld de a.s. troonswisseling. Uiteindelijk hakte ze de knoop door en 4 mei zal ze dus definitief stoppen.
Ik vind het getuigen van lef dat De Boer kiest voor een carrièreswitch. Immers, ze is een bekende persoon, als ze in haar nieuwe carrière succesvol is, zullen velen zeggen ‘geen kunst aan als je al bekend bent’. Doet ze het minder goed dan verwacht, dan zullen velen kritiek leveren. Kortom, ze zal het niet gauw goed kunnen doen. Ik denk dat Sacha de Boer zich hier rekenschap van heeft gegeven en desondanks haar eigen weg is gegaan. Daar word ik nu blij van! Dat mensen dúrven los te komen, dúrven hun hart te volgen, het lef hebben een nieuwe weg in te slaan. Het proberen, los van wat anderen allemaal over je te zeggen hebben. Kies!