Dat kan beter!

rennen‘Ik weet wel waarom jij vanmorgen de zwemtas uit je handen laat vallen’, zei mijn dochter (8 jaar). Ik stond stil met een verbaasde ‘oh ja?’ Keek haar aan, liep weer naar de keukentafel om het laatste beetje af te ruimen en realiseerde me dat ik niet goed bezig was. Dus ik weer terug.
‘Oh ja?’ zei ik nogmaals, maar nu met mijn aandacht bij haar. ‘Ja!’ zei ze. ‘Jij loopt de hele tijd gehaast heen en weer en je zegt dat je dit moet doen en dat je dat nog moet pakken’ en ze doet me voor hoe ik deze ochtend van de keuken naar de eetkamer naar de hal heen en weer ren…
Hm, de spiegel voor de stressconsultant… Niet zo goed mama! Dat kan beter. Hoe? Voor mij lag die morgen de sleutel in het accepteren dat we te laat bij het zwemmen zouden komen. Met haasten zou ik die tijd toch niet in halen. Dus een smsje dat we iets later komen.
Een snelle methode om stress voor jezelf in kaart te brengen is te kijken naar de situatie en naar jouw reactie. Is hier iets in te veranderen?
Als er een situatie is die je stress bezorgt, kun je jezelf afvragen of je je wel in deze situatie moet begeven. Kun je het ook vermijden? Laten we als voorbeeld nemen dat iemand angst heeft om auto te rijden in het donker. In het kader van ‘vermijden’ kun je kijken of je niet de trein kunt nemen. Of wellicht kun je met iemand mee rijden zodat je zelf niet hoeft te rijden.
Kun je de situatie niet vermijden, onderzoek dan of je iets aan deze situatie kunt veranderen. Misschien kun je eerder van huis vertrekken zodat je niet in het donker hoeft te rijden, of misschien kun je ergens anders afspreken.
Ook zou je je reactie op een stresssituatie kunnen veranderen.
Als je je aanpast aan de situatie, bedenk je hoe je het beste met de situatie om kunt gaan. Misschien kun je een paar rijlessen volgen waardoor je in het donker meer zelfvertrouwen krijgt?
Soms blijft acceptatie als enige mogelijkheid over: het is zoals het is en anders niet. Woon je op twee uren reistijd van je werk dan is dat een gegeven. Je kunt dan wel veel energie stoppen in het mopperen en het niet willen reizen, maar zolang je die baan hebt, is het niet anders. Beter is het te accepteren.

In het kort:
Heb je last van een stress-situatie? Kijk naar de situatie: Vermijd of verander de situatie, óf kijk naar jezelf: pas je aan of accepteer de situatie.

Kijk eens of je deze methode kunt uitproberen in een situatie waarin jij stress ervaart.
Natuurlijk zijn er meer manieren om met stress om te gaan. Wil je een persoonlijk advies of gewoon eens hierover doorpraten? Neem dan contact op.