Goed of niet goed?

Een half uur aan één stuk gejogd van de week! Het lijkt wel of ik schrijf ‘gejokt’, maar het is echt waar, ik heb mijn doel gehaald: een hálf uur aan één stuk hard gelopen. Ik was vreselijk trots op mezelf, nog nooit in mijn leven heb ik dat gepresteerd.  Dat was mijn positieve denken van die dag.

oudevrouw joggenEr was ook een negatief denken en nog wel tijdens het joggen: de zon scheen en daardoor kon ik mijn schaduw zien lopen… wat een schrik! Het vrolijke beeld wat ik van mezelf in mijn hoofd had, ging razendsnel aan diggelen. Daar liep geen fitte, vrolijke, soepel lopende vrouw, nee, daar liep iemand die ik nog niet gezien had! Een zwoegend, zeulend, oud mensje, dat nauwelijks vooruit kwam. Acuut hoorde ik mijn ademhaling: hijgen, hijgen en nog eens hijgen. De zon verdween letterlijk en figuurlijk achter een wolk. Toen bedacht ik me dat ik van de week in de spiegel gezien had dat mijn haren toch aardig wat grijzer waren geworden. En ik had zelfs een onderzoekende blik in de spiegel geworpen want rond mijn mond waren verticale streepjes gekomen… die plooitjes had ik nog nooit eerder gezien. Help, het verval treedt in!

Hé Hetty! Wat ben je aan het doen? Ik moest mezelf even tot de orde roepen. Kom op, je bent bezig je doel te halen en je praat jezelf de put in! Dat gaat zomaar niet. Ik moest nog zeker tien minuten joggen en ik had dus voldoende tijd om ‘om te denken’. Wilde ik, terwijl ik bezig was een topprestatie te leveren, zo negatief over mezelf denken? Of wilde ik het anders zien? Ik koos voor het laatste. Dus ik heb mezelf verteld dat ik, ondanks mijn oude vrouwtjes-achtige joggen, wèl heel goed bezig was. Ik kon toch al merken dat ik veel fitter was? Moet ik ècht als een jonge hinde door het bos sprinten? Nee, dat hoeft niet, het is al ontzettend leuk om als iets oudere moeder samen met mijn gezin hard te lopen. Ik vond dat ik best trots mocht zijn: toch maar voor het eerst van mijn leven een half uur hard gelopen! En grijze haren en rimpels? Een coach/therapeut mag ook wel een beetje een ‘wijze’ uitstraling hebben, toch? Zo ‘om-denkend’ werd ik vrolijker en voelde ik me waarachtig nog fit genoeg om als grijzende, gerimpelde en hijgende bijna-vijftiger er nog een paar minuutjes extra bijaan te knopen!

Tip voor jou: denk je negatief over jezelf of over jouw prestaties? Denk om! Een negatieve houding is als een lekke band: je komt er nergens mee tenzij je er wat aan doet.