Tips om je voornemens uit te laten komen

Wat wil jij bereiken dit jaar? Doe je voordeel met onderstaande tips!

voornemensTip 1: Doe kennis op

Als je weet wat je wilt, is het belangrijk er zoveel mogelijk van te weten, doe kennis op. Dat heeft nóg een voordeel: je verstand is namelijk ook belangrijk voor je intuïtie!

Tip 2: Gebruik je intuïtie

Ook jij hebt intuïtie! Volgens hoogleraar Ap Dijksterhuis is de verhouding tussen ons bewuste en onderbewuste denken 1 : 200.000. Stel je voor: als ons bewuste denken een meter lang is, dan is ons onderbewuste gelijk aan de afstand Utrecht-Groningen. We doen dus véél meer met ons onderbewuste dan we denken. In mijn praktijk kom ik vaak tegen dat als cliënten met hun ‘onderbuik-gevoel’ de situatie bekijken, zij heel goed weten wat ze moeten doen.

Tip 3: Stel haalbare doelen

Doelen die te hoog gegrepen zijn, zijn geen goede doelen. Ze frustreren je, geven je een slecht zelfbeeld en er komt weinig van terecht. Niet doen dus! Stel haalbare doelen. Heb je jezelf een groot doel gesteld dat je niet in één keer kunt bereiken, dan kun je je doel in stukjes knippen. In de zin van: eerst ga ik dit bereiken, dan ga ik dat doen en tenslotte ga ik dat doel bereiken. Een handige tip om je doel te checken op haalbaarheid, is het geven van een cijfer tussen 1 en 10 op de vraag ‘Is dit doel haalbaar voor mij?’ Scoor je een 6 of lager, dan is het verstandig je doel naar beneden bij te stellen: het is nu nog te hoog gegrepen.

Tip 4: Zorg dat je in de stemming bent

Je bereikt je doel makkelijker als je in de juiste stemming ervoor bent. Ga dus niet tegen heug en meug iets doen maar doe het als je in de juiste stemming bent om het aan te pakken. En je kunt natuurlijk ook zelf zorgen dát je in de goede stemming komt!

Tip 5: Plan!

Niets komt vanzelf. Plan je doel in de toekomst. Wanneer moet het bereikt zijn? Wat moet je ervoor doen? Wanneer doe je dat? Van uitstel komt afstel. En het smoesje (wat zo heerlijk klinkt) ‘dat doe ik morgen wel’ werkt helaas vaak helemaal niet. Dus… plan en doen!

Tip 6: Werk samen waar dat kan

Ik moet het eerlijk toegeven, ik werk heel graag alleen. Toch zie ik wel degelijk de waarde van samenwerking, van samen optrekken en samen kunnen sparren. Van delen wordt een mens blijer en bovendien steek je er vaak wat van op. Kijk ook eens wie je zou kunnen vragen om je te helpen. En realiseer je: hulpvragen is niet een nederlaag lijden. Integendeel: hulp vragen is goed voor jou èn voor de ander!