Zeg eens nee

Wil jij alsjeblieft…?

Kun jij voor mij…?

Je zou me zó helpen als je…

Ach, jij doet het wel hè?

Hoor jij deze woorden veel te vaak? Dan is het tijd dit blog te lezen!

Nee zeggen, dat is voor veel mensen best lastig. Inmiddels heb ik hier diverse trainingen in gegeven en elke keer valt het me weer op hoe vast mensen zitten in het ‘ja zeggen’. Maar ook…hoeveel fijner hun leven wordt als ze leren ‘nee zeggen’. Want jij denkt misschien ook ‘als ik nee zeg, vinden ze me niet aardig’, ‘als ik nee zeg, dan laat ik een ander in de steek’, ‘als ik nee zeg loopt de boel in de soep’ en jij hebt vast nog wel meer argumenten waarom jij geen ‘nee’ kunt zeggen.

Het is de vraag of jouw argumenten juist zijn. Vinden mensen je ècht niet meer aardig als jij een keer nee zegt? Als je een keer iets niet kunt doen? Als je niet kunt oppassen, meerijden, naar een feestje gaat en vul maar in? Ik denk het niet. Veel mensen kennen jou vast als een aardig mens. Zij vinden het lástig als je nee zegt, maar dat maakt je nog niet onaardig. Het is lastig voor hen dat je deze keer geen dienst kunt ruilen, dat je deze keer geen kadootje kunt kopen voor je collega, dat je deze keer niet op kunt passen, enz.

Nee zeggen is best hard werken in het begin. Mensen zijn immers van jou gewend dat jij altijd voor iedereen klaar staat, dat jij het wel doet. En dan deze keer niet? Wat is dat nou? Jij doet het toch altijd? Lastig hoor, als jij het niet doet! Wat moeten we nu? En wees voorbereid op de reactie die vaak zal volgen, ik noem dat ‘duimschroeven aandraaien’. Vaak gaat dat onbewust hoor, want andere mensen zijn ook best aardig. Ze hebben het vaak niet in de gaten dat ze duimschroeven aandraaien. Ze zeggen tegen je, heel zielig, ‘als jij niet kan, wat móet ik dan?’ Met andere woorden, los jij het probleem maar voor mij op. Of ze schuiven het van zich af ‘ík kan dit niet doen, Piet kan dit niet doen en Jan ook niet, kun jij écht niet?’ Lastig hè, deze reacties. En wat denk en voel jij dan? Vast iets zoals ‘wat náár voor hen, tja…dan moet ík het wel doen’. En een beetje schuldgevoel kruipt naar boven, want ja… als jij het niet doet, voelt die ander zich niet fijn. En hier schuilt het probleem. Jij werkt je in de stress, want jij moet wellicht jouw planning ombuigen nu je ‘ja’ hebt gezegd, dus jij moet eerder je eten klaar hebben, jij moet de afspraak met je moeder verzetten, jij wringt je in bochten om het voor thuis en iedereen nog een beetje naar de zin te maken… en ondertussen zit jij in de stress.

Als de ander blijft aanhouden als je ‘nee’ zegt, en jij daarna toegeeft en ‘ja’ zegt, dan leer je de ander dat jij, ook al zeg je eerst nee, toch wel om te praten bent. Dus dat zal hij of zij de volgende keer weer doen en dan heb je het weer moeilijk. Mijn advies: leer jezelf kennen, ontdek waarom jíj ja zegt terwijl je nee wilde zeggen en leer hoe je op een prettige manier, zonder iemand te kwetsen, toch vast kunt houden aan jouw ‘nee’. Een paar tips kunnen je hierbij helpen:

  • Vraag bedenktijd: ‘ik bel je straks terug’ dan heb je tijd om voorjezelf te bepalen of je het wilt en kunt.
  • Als je ‘nee’ wilt zeggen, houd het dan kort. Je hoeft geen ellenlange excuses te houden.
  • Wees krachtig in je houding en stem als je ‘nee’ zegt, sta rechtop, kijk de ander aan, wees vriendelijk en beslist.
  • Onthoud dat de eerste keren het moeilijkst zijn.
  • Beloon jezelf als je ‘nee’ hebt gezegd.

Wil je een beetje meer hulp, mail me dan voor een persoonlijk gesprek of geef je op voor de training ‘nee leren zeggen op een prettige manier’.